Francia nyelv tanulása, francia tanár, nyelvoktatás online is

2000-ben végeztem a Debreceni Egyetem francia tanári szakán. Szakdolgozatomat Collette: La Chatte című művéből írtam.

Azóta folyamatosan olyan cégeknél dolgoztam, ahol anyanyelvi környezetben tudtam használni a nyelvet.

A kezdetekről: a francia nyelvtanulás számomra soha nem volt kötelező, talán ezért is tanultam szívesen. Ennek ellenére én sem mentesültem attól, hogy sokat gyakoroljak (többször leírjam a nehezen megjegyezhető szavakat, kérdőszavakat, igéket) mert a francia nyelv tanulása egy ideig azért nem feltétlenül könnyű és sok kitartást követelhet. A legkorábbi emlékeim a középiskolából valóak és a legmeghatározóbbak is… A francia nyelvtanulás élmény volt a franciatanárommal. Határozottan, módszeresen tanította nekünk a nyelvet, nem volt lazsálás, mégis, egyszer türelmesen elnézte, hogy álomra hajtsam a fejemet a padon… Biztosan állíthatom, hogy nem láttam még nála jobb franciatanárt.

Az egyetemen az irodalom állt hozzám közelebb, mint más tantárgy. A sokak által ismert Tegyey Gabi néni irodalom órái miatt is döntöttem az irodalom mellett.

De nyelvészeti szempontból is szerencsésnek volt mondható az évfolyamunk, a nyelvészet nagyjaival lehetett megismerni a francia nyelvet minden szinten.

Biztosan nagyjából minden nyelvvel így lehet, de a francia nyelv tanulására biztosan igaz: nem lehet annak szeretete nélkül elsajátítani.

Egy idő után már nagyon élvezhetővé válik, főleg, amikor megértünk egy- két francia filmet vagy emberből készült franciát…

 

Fontos információk a francia nyelvtanulásról, személyesen vagy online:

Leginkább érettségire, nyelvvizsgára, felvételire való felkészítést vállalok.

Elsősorban 10-12 éves kortól tanítok és felnőtteket.

(10 év alatti gyerekeket csak kivételes esetben, legfőképp azért, hogy ők még inkább a játékkal legyenek elfoglalva, ne a francia nyelvtanulással…)

Egyénileg szeretek oktatni, magánoktatásban ez óránként maximum 2 fő (céges oktatásnál lehet ennél több)

Oktatott szakmai nyelv: kereskedelmi, gazdasági, üzleti. / az óradíja eltérő az általános nyelvétől /.

 

Pár szót az óráimról, legyen az személyes, vagy online francia nyelvoktatás:

 • igazodik a tudásodhoz, haladási ütemedhez
 • teljesen személyre szabott (nem könyv és módszerfüggő)
 • többféle módszerrel és anyaggal dolgozok (kép, szöveges feladatok, beszédfejlesztés, szóképzés, szövegfeldolgozás, értelmezés, memorizálás, nyelvtani magyarázat
 • hagyományos módszerű (és nem divatkövető) abban az értelemben, hogy egyrészt tanulnod kell, másrészt a nyelvtant is meg kell értened, és el kell sajátítanod

     (elmagyarázom és meglátod a logikáját, gyakorlod, utána már nagyon egyszerű)

 • aktuális eseményeket dolgoz fel, az arra már érett szintű tanítvánnyal (ünnepek, aktuális gazdasági, politikai, kulturális események, történések, egyéni, életszerű helyzetek)”

 

Ha még nem találkoztál online francia nyelvoktatással és online franciatanárral:

 • Kell hozzá egy gmail- es e-mail cím. ( ezen keresztül elérhető lesz egy közös web felület, amit mindketten egyszerre látunk, használunk, illetve tárolni tudunk különböző dokumentumokat)
 • Kell hozzá egy skype név, aktív felhasználó
 • Egyszerre kell jelen legyünk a megadott időpontban, pontosan ugyanúgy, mint a személyes órán
 • Jó, ha van egy web kamerád
 • Az online francia nyelvoktatás nem sokban tér el a személyes oktatástól, persze az adottságai miatt másak a használt eszközök. A helyesírást például nehézkesebb elsajátítani, mint személyes órán, erre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, illetve, jó, ha az órán a web felületre felkerült anyagot bemásoljuk a saját füzetünkbe óráról órára.
 • A francia tanulás ugyanolyan hatékony online vagy személyesen és sok időt lehet megspórolni az utazással.
 • Összességében elmondható, hogy az online franciatanár ugyanolyan, mint egy személyes franciatanár, az online francia nyelvoktatás minden szinten igénybe vehető (tapasztalatom alapján, a már valamilyen nyelvtudással rendelkezők mégis könnyebben boldogulnak online, mint a teljesen kezdők)

 

Mire lehet szükséged a francia nyelvtanuláshoz:

 • Az általam megadott könyvekre (ezek azok, amelyeket a szinttől és a megbeszélésünktől függően egyeztetünk első alkalommal, többnyire és sok elérhető antikváriumban, könyvtárban vagy online = kinyomtatható). A francia nyelv tanulásához alapvetően 3 könyvre van szükség általában: egy mindent tartalmazó, egész nyelvtant átfogó nyelvtan könyvre, amelyben bármikor, bármit megnézhetsz, amikor szükséged van rá; a szintedhez igazodó nyelvkönyvre és nagyon hasznos (bizonyos szint után már elengedhetetlen) egy nyomtatott szótár.

Később már elkelhet egy kommunikációs könyv, amelyben párbeszédek, vagy témakörönkénti szövegek vannak összegyűjtve, illetve ha szakmai nyelvvizsgára készülsz, akkor az adott specializáció jegyzete, könyve.

 

Ha még nincs könyved, akkor kérlek, ne vegyél előre semmit, mert kevés a megbízható könyv.

 • Nagy alakú, vastag füzetre, mert sokat fogunk írni (a francia nyelvtanulás sok írással jár, mert a kiejtés nem egyezik az írásképpel).
 • Egy dossziéra, akár műanyag, akár más anyag, amiben lefűzheted a francia nyelv tanulásához a franciatanártól kapott kiegészítő anyagokat, melyek egy jelentős részét rendszeresen hoznod kell az órákra is.
BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates

Dézsi Edina | 4028 Debrecen, Zrínyi utca 35. | edinabendedezsi@gmail.com | +36 (30) 691 8483